Stema dolarului

12 Februarie, 2008 – Associated Press publică:



Washington: Teoreticienii conspiraţiei notează: miturile din jurul unuia dintre simbolurile naţionale cele mai vechi şi mai trainice ale Americii sunt pe cale de a fi dezvăluite...dacă se dă crezare Guvernului S.U.A.

Păstrătorii Marii Peceţi a Statelor Unite, familiara emblemă de pe spatele bancnotei de un dolar doresc să cunoaşteţi ceea ce nu este ea. Nu este un semn al francmasonilor răspândiţi prin ţară, nu are nimic de a face cu ocultismul şi nu conţine indicii ale unei fabuloase comori ascunse.

Este, mai degrabă, semnul autorităţii, al supremaţiei şi puterii, împodobind banii noştri şi reliefând cel mai important dintre documentele casei suveranităţii, la Departamentul de Stat, autoritate pe care a deţinut-o din vremea lui Thomas Jefferson, primul secretar de stat.

Nu că simbolurile peceţii –ochiul a toate văzător, piramida neîncheiată, frazele latine, vulturul pleşuv purtând o ramură de măslin şi săgeţi sau numărul 13- nu ar fi puternice. Ele sunt, spun istoricii. Totuşi, înţelesul lor a fost greşit identificat, înţeles şi prezentat încă de pe vremea Congresului Continental, care a brevetat Pecetea, în 1776.

Vor fi trecut alţi şase ani înainte ca proiectul iniţial să fie aprobat şi alţi 128 ani înainte ca el să evolueze în forma actuală. De-a lungul drumului, s-a răspândit o mişcare de a descifra înţelesul peceţii prin simboluri ale străvechiului Egipt, mistice sau de altă natură, prin explicaţii din întreaga lume.

Epoca internetului a cunoscut o explozie de astfel de teorii ale conspiraţiei, multe dintre ele gravându-se în conştiinţa publică prin populara franchiză de filme „Comoara Naţională”, care a servit modei filmelor Holliwood-iene de mare succes, o combinaţie de învăţătură masonică şi mituri istorice.

Printre ele:

· Explicaţia că Pecetea demonstrează dominaţia Statelor Unite asupra unui cult puternic, cvasi-religios. Străvechiul rit Scoţian al Masoneriei Libere este favoritul peren al teoreticienilor conspiraţiei, menţionând că Părinţii Fondatori erau masoni şi că Pecetea foloseşte câteva simboluri masonice.

· O altă explicaţie înclină spre un ritual satanic sau politeist care promovează o nouă ordine mondială sub care Pământul să fie condus de un singur guvern omniprezent.

· Acele referiri la numărul 13, repetate – numărul paşilor în piramida neterminată, a stelelor din constelaţia de deasupra capului vulturului, săgeţilor din ghearele lui, dungi de pe scutul vulturului, litere în sintagma „Annuit Coeptis”- demonstrează puterea celor 13 familii americane.

· Altă interpretare ar fi aceea că sunt două Peceţi: una în care capul vulturului ar sta cu faţa spre săgeţi, pentru vremuri de război, si alta, unde capul s-ar îndrepta spre ramura de măslin, în timp de pace.

· Toate sunt nonsensuri, susţin istoricii, care afirmă că simbolismul Peceţii este mult mai puţin ameninţător şi revelator decât cred mulţi.

· Secretarul de Stat Condoleezza Rice, al 66-lea custode uzual al Peceţii, a iaugurat marţi o nouă expoziţie pentru a comemora 225 de ani de la ziua de naştere a Peceţii şi a trasat istoria şi evoluţia simbolismului său. „Această expoziţie realizată în onoarea Măreţei Peceţi afirmă statornica noastră credinţă în valorile temeliei noastre.”, a spus secretarul de stat şi a continuat.”Marea Pecete simbolizează unitatea, puterea şi independenţa unei noi naţiuni, Statele Unite ale Americii.” Pecetea va rămâne la Departamentul de Stat dar expoziţia interactivă este plănuită a călători, iar directorii speră că ea va risipi zvonurile şi îi va educa pe americani în privinţa înţelesului simbolurilor.

Printre aceste reliefări pot fi enumerate:

· Masoni cunoscuţi cum au fost primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington şi benjamin Franklin nu au avut nici un rol în schiţarea peceţii finale, care foloseşte elemente din heraldica tradiţională, cum ar fi piramida neterminată pentru a simboliza o lucrare în progres, săgeţi pentru ideea de război, ramură de măslin pentru pace. Masonii folosesc şi ei asemenea simboluri, dar ele nu au fost niciodată, în mod exclusiv, domeniul ordinului.

· Sintagma „Novus Ordo Seculorum”, mai jos de numerele romane pentru 1776 de la baza piramidei, tradusă cu „O nouă ordine a epocilor” care a început cu independenţa şi nu implică Statele Unite va fi ţintuirea unei sinistre „Noi ordini a lumii”.

· Cuvintele „Annuit Coeptis”(„Favoruri providenţiale”) şi ochiul providenţei care planează asupra piramidei se referă la intervenţii neprevăzute ale sorţii care au ajutat coloniştii în crearea unei noi ţări.

Referinţa la 13 se referă la numărul coloniilor care au format originalele State Unite.

„Oamenii nu sunt conştienţi de complexitatea şi intenţia simbolismului şi despre ceea ce Părinţii noştri Fondatori încercau să realizeze cu el.”, a spus Priscilla Linn, conservatorul cel mai în vârstă de la Centrul Diplomaţiei Statelor Unite. „Comoara ascunsă în Pecete este curajul şi prezenţa de spirit a oamenilor care l-au creat şi care au creat aceste valori pentru întreaga ţară.