”Umbra” – un spectacol - de Tatiana MANTA DOR

„Le Revenant”

Comme les anges à l'oeil fauve,
Je reviendrai dans ton alcôve
Et vers toi glisserai sans bruit
Avec les ombres de la nuit.
................................................
Quand viendra le matin livide,
 Tu trouveras ma place vide,
Où jusqu'au soir il fera froid.
................................................
Charles Baudelaire

Subiectul scenariului meu coregrafic „Umbra”, sau Încă o poveste de dragoste, este povestea unei iubiri sfârşită tragic dintre Andrei şi Bianca, este reflectarea versurilor din poezia Le Revenant de Charles Baudelaire, pe care am ales-o pentru că m-a inspirat trăinicia, eternul dragostei pe care o exprimă.

Ce este dragostea?

Dragostea este un cuvânt foarte greu de definit, probabil din cauză că existenţa sa are dimensiuni spirituale ce transced timpul şi spaţiul.
Dragostea este cel mai nobil sentiment trăit de oameni. Prin dragoste învăţăm să iubim, să respectăm şi să trăim. Este poate singurul sentiment pe care o persoană îl poate descrie în o mie de cuvinte sau nu îl poate descrie deloc.
Dragostea este lucrul cel mai puternic şi totodată cel mai misterios din univers. În cele mai ciudate moduri, ea poate dura o viaţă întreagă sau se poate termina brusc.
Dragostea este unul dintre cele mai frumoase sentimente din lume şi poate fi, de asemenea, una dintre experienţele cele mai dureroase, atunci când ajunge la capăt.
Unul dintre cele mai mari mistere ale dragostei este sentimentul pe care îl ai când iubeşti. Este un amestec complicat de emoţii, gânduri şi sentimente, care fac dragostea posibilă. Nu e ceva ce alegi, ci pur şi simplu se întâmplă. Forţa ei este cel mai mare mister: conexiunea dintre doi oameni poate îndura mai mult decât orice.
Fie că este vorba de ştiinţă, religie, psihologie sau filozofie, nimeni nu a reuşit să treacă de stadiul de presupuneri sau păreri în ceea ce priveşte dragostea dintre doi oameni.
Ne naştem purtând în noi inconştient un Vis de Absolut, acela de a fi iubiţi în exclusivitate, în infinit. Fiecare destin uman este marcat de o căutare a împlinirii, a completării, de o nostalgie pentru acea parte care ne lipseşte şi pe care, uneori, o căutăm în celălalt. Construim şi trăim astfel o credinţă despre care socio-psihologul francez J.Salome afirma că este fondată pe „evidenţa unei iubiri unice, permanente şi fără fisură...”. Este o credinţă care adesea ne face să sperăm şi „să căutăm bărbatul sau femeia vieţii noastre şi care este legată de certitudinea că suntem capabili [...] să primim o iubire inalterabilă, care supravieţuieşte promisiunilor, rezistă iluziilor şi uzurii timpului”.
În spectacolul meu, primul dans al celor două personaje principale din scena 1, care reprezintă un duet dintre doi îndrăgostiţi, marchează perioada tuturor speranţelor, deoarece această stare de beatitudine se exprimă prin mişcare şi graţie. Totul este trăit intens şi deplin.

Aşa cum spuneam mai sus, dragostea este unul dintre cele mai frumoase sentimente din lume şi poate fi, de asemenea, una dintre experienţele cele mai dureroase, atunci când ajunge la capăt. Cel mai tragic mod în care se poate întâmpla aceasta este când una dintre persoanele implicate moare.

Citește materialul integral în ComUnique Nr. 10-12 / 2015