Pierdut in interior - de Corina LINTE

La adevărata fericire omul ajunge numai dacă înfăptuieşte eliberarea de alţi oameni, iar a se elibera înseamnă a despărţi mai întâi soarta sa de presiunea altor exemple, dând vieţii pecetea propriilor naturi şi gusturilor lor.
Fiecare om are în viaţă multe planuri, însă numai un singur scop. Cine cugetă, acela va afla uşor acest scop pentru că el se află în pasiunea noastră, în viaţa noastră, deşi adesea neclar şi de neînţeles.
Acest scop este întreaga soartă a omului pe pământ. Ca şi omul care a pornit de acasă spre oraş, tot aşa omul porneşte din nimic în viaţă, spre scopul sau. Câtă vreme scopul nu este înfăptuit, omul există deoarece este întreg în putere şi acţiune, iar când scopul este în sfârşit atins, omul încetează de a mai fi putere şi acţiune şi devine lui însuşi nefolositor, păgubitor faptelor sale.
Una dintre marile fericiri ale omului ar fi să-şi descopere scopul, dar şi calea de urmat pentru a-l obţine. Sunt nefericiţi cei care nu-şi descoperă scopul lor adevărat.

Pentru întreaga noastră viaţă lăuntrică trebuie să existe ceva în afară de mişcare şi schimbare, ceva stabil, hotărât şi central. Viaţa se poate închipui ca un cerc închis, omul fiind punctul din mijlocul acelui cerc. Însa, în fiecare om există iarăşi un cerc de provenienţă lăuntrică cu ceva în mijlocul lui, ceva centrat, fie un sentiment central, sau o pasiune centrală, sau o întâmplare centrală. Acel ceva central din noi este natura şi istoria întreagă a omului, iar cine nu-l are, acela-i nehotărât şi rătăcitor. El se pierde în mii de simţiri şi întâmplări.
Viaţă este ca un turn de pe o culme, un turn cu mii de ferestre prin care se poate privi spre mii de aspecte ale priveliştii. Un mare curaj câştiga omul chiar numai din această idee, să aibă încă o cărare spre fericire, nu numai pe aceea pe care o caută s-o găsească!
Omul are un instinct iraţional pentru viaţă, în faţa căruia tot restul dispare şi nici o înţelepciune nu este în stare să întreacă puterea acestui instinct.
Oamenii văd în mod diferit singurătatea. Pentru unii ea este o lipsa de ceva sau a cuiva. Pentru alţii, a fi doar ei cu ei înşişi este ceva normal, un mod firesc de existentă.
Oamenii pot fi singuri pentru că nu au timp sau nu pot să comunice cu cei din jurul lor. Persoanele timide sau cele care suferă de fobie socială sunt cele condamnate la singurătate.
Boală fără remediu, boala singurătăţii se răspândeşte în felurite moduri. Astăzi mulţi trăiesc din spatele monitorului unui calculator, singuri de fapt, trăind o falsă interacţiune umană în mediul online.
Singurătatea are şi părţile ei bune. O persoană care se închide în sine, îşi formează o lume a ei. Sunt momente în viaţa omului când are nevoie de timpul şi spaţiul lui interior pentru a-şi limpezi mintea. În momentele care urmează unei încercări nereuşite, singurătatea este benefică pentru a observa, analiza greşeli, pentru a învăţa din ele. Doar în singurătate înveti uneori să te înţelegi, să te accepţi aşa cum eşti, să-ţi găseşti drumul potrivit în viaţă. Acel pustiu construit în sufletul tău îţi va da libertatea de a te descoperi, de a învăţa să iubeşti fiecare moment din viaţă ta.
Singurătatea este tăcere, dar în interiorul ei se dezlănţuie furtuni în care lumea ta se prăbuşeşte şi vezi soarele cum se ascunde. Toate acestea însă te fac să vezi şi să apreciezi ceea ce ai, eşti.
Când omul este alături de prieteni, de familie, acestea sunt momente frumoase şi pline de viaţă, dar câteodată sunt doar o aparentă, căci în adâncul sufletului se ascunde, de fapt, melancolia şi tristeţea singurătăţii. Se produce un conflict interior greu de suportat, care chinuie si macina, iar momentele zilei alături de cei dragi par ireale, o încercare de a uita cât de singur este.
Golul din suflet şi nesiguranţa cresc zi de zi şi constaţi că dragostea pe care o cauţi este diferită de aceea pe care ţi-o oferă familia sau prietenii. Vrei o dragoste palpabilă, pe care să o simţi până în adâncul sufletului amorţit.
Vrei să fii iubit altfel, dar eşti singur în zilele care trec, şi atunci când golul devine prea mare, dacă ai ocazia îl umpli cu ceva parţial, de moment, fără să mai vezi dacă este potrivită alegerea. Deşi în mâna ta strângi o altă mână, eşti singur.
Singurătatea înseamnă mai mult decât dorinţa de a a nu mai realiza diferite lucruri împreună cu alţii. Este un sentiment de îndepărtare de persoanele din jurul tău.
Curios este că singurătatea este mai ales întâlnită în oraşele mari, cu populaţie numeroasă şi o viaţă socială activă.
Un om care locuieşte într-un astfel de oraş şi cunoaşte un număr mare de oameni, poate ridica bariere pentru interacţiunea reală şi duce la creşterea sentimentului de a se îndepărta în siguranţă, în solitudine.
Unii filozofi au văzut singurătatea ca pe o esenţa a fiinţei umane. Se spune că omul vine singur pe lume şi moare tot singur.
În viaţă zilnică fiecare om ar trebui să petreacă un timp singur, pentru a revedea şi analiză evenimentele zilei.
Singurătatea pentru monarhi şi alte persoane religioase este preţuită pentru că oferă prilej pentru rugăciune şi meditaţie.
Un om nu are nevoie de multe persoane în jului lui, ci doar de persoana potrivită, care-i poate oferi siguranţă, tărie şi convingerea că poate face faţă oricărei situaţii. Omul caută de când este sugar acea persoana pentru a se simţi în siguranţă. El caută în centrul sau lăuntric, în care este întotdeauna singur, o singurătatea perfectă, ritmul nou care se va naşte.
Persoanele singuratice tânjesc după iubire şi companie, dar când le obţin, acestea nu se arată a fi la nivelul idealului pe care şi l-au format. Ei fac scenarii ale vieţii lor care nu vor corespunde prezentului lor. Acest decalaj între aspiraţiile, motivaţiile şi aşteptările avute în legătură cu ce ar trebui să se întâmple în viaţă şi realitatea prezentă, provoacă apariţia pesimismului, cu un efect blocant şi destructiv.
În imaginaţia acestor oameni, tema principală poate fi construită în jurul unei himere: cuplul perfect, copilul perfect, deştept, casa visurilor, şi aşa mai departe. Aşteptând realizarea fizică a acestor iluzii, omul se înstrăinează de realitatea care-l înconjoară, ridicând un zid care face dificil sau chiar imposibil accesul din exterior.
Cei care nu corespund imaginilor din povestea construită sunt îndepărtaţi pentru a nu perturba armonia iluzorie creata în jurul lor.
Înzestrarea partenerului ales cu atribute idilice, cum ar fi „marea iubire”, „suflet pereche”, indiferent de voinţa sa, poate duce la tăierea căilor de comunicaţie care ar fi făcut posibilă o relaţie de cuplu. Aici victima nu mai este partenerul, aruncat de o parte ca o haină veche, ci personajul înşelat în aşteptările sale. El se simte înşelat, umilit, şi considerând că i se face o nedreptate, reacţionează retrăgându-se şi blocând toate căile de acces.
Singurătatea este autoizolarea pe care omul o caută, o alege, o doreşte din motive numai de el ştiute.
Singurătatea poate să absoarbă întreaga fiinţă a omului, cu fiecare contact uman, aceştia se adâncesc tot mai mult în izolarea autoacaparatoare. Cei care o traiesc au un sentiment al goliciunii sufleteşti iar acesta îi separă ca într-o bulă de restul lumii fericite şi vesele.
Omul ar trebui să trăiască cu singurătatea pentru a o cunoaşte, pentru a-i face faţă, pentru a o înfrânge.
Singurătatea pe care ne-o dorim este solitudinea şi este benefică tuturor pentru că oricine poate avea nevoie de perioade de relaxare pe care le poate petrece singur. În aceste momente de calm, persoana încearcă să se regăsească, să-şi pună ordine în gânduri, însa o retragere prea mare din relaţiile cu ceilalţi ne face să devenim orientaţi prea mult spre propria persoană şi propriile trăiri, pierzând contactul cu cei din jur. Aceasta este izolarea care te închide într-o carapace.
A te izola înseamnă a nu comunica nimic din stările tale, dar şi încapacitatea de a primi stimuli şi trăiri din exterior, pentru că acestea nu te mai interesează.
Având însă un spaţiu numai al nostru, în care să ne simţim confortabil, să nu fim judecaţi, să nu fim întrerupţi, putem să învăţăm să ne înţelegem mai bine, să ne apropiem de ceea ce suntem, căci aşa cum spunea Sandor Marai în Lumânările ard până la capat”, „in singurătate omul are posibilitatea să înveţe totul, astfel să nu se mai teamă de nimic

Părintele Cleopa spunea că „este cu neputinţă ca omul să lucreze la desăvârşirea lui, dacă nu iubeşte insingurarea. Folosită corect această însingurare este sănătoasă, ne ajută să descoperim ce ne dorim, ce ne bucură, să ne cunoaştem, să aflăm ce vrem să fim cu adevărat.